VURKO FEST

Oktobra 2019 je Občina Duplek dobila prvo tiskano obliko pravljice Aleksander in vurberški zmaj, v letu 2020 pa je izšel že drugi izvod te pravljice, pod imenom Aleksander in vurberški zmaj v deželi nenavadnih bitij.
Avtorica je dr. Breda Mulec. Pravljica je pravzaprav prva otroška knjiga s poučno vsebino krajev v tej občini in je prepletena z ljudskim izročilom. Občina Duplek pravljico podarja kot protokolarno darilo, darilo novorojenčkom očine Duplek in nasploh kot darilo ob najrazličnejših občinskih dogodkih in drugih priložnostih.
Kratek opis odlomka iz pravljice:
Pravljica izhaja iz okoliške legende o Vurberškem mladeniču čudežnih moči. Nekoč, pred davnimi časi, naj bi na vurberškem gradu prebival mladenič plemiške krvi. Ime mu je bilo Kersnik, ki pa ni bil Janez. Drugod ga poznajo pod imenom Sveti Jurij. Pravljica se nadaljuje z zgodbo o boju Kersnika z zmajem. Ko mine nekaj stoletij, deček po imenu Aleksander ob pobočju vurberškega gradu najde zmajevo jajce, iz katerega se je izvalil mali zmaj Vurko. Z malim zmajem sta takoj postala prijatelja. Tekala sta okoli ostankov nekoč pokončnega in ponosnega vurberškega gradu in raziskovala okoliške kraje. Skupaj sta raziskovala okoliške legende, nastanek gradu in krajev, podzemne vurberške hodnike, šla sta na lov za zakladi.
S pravljico se skuša pričarati čarobnost krajev v občini Duplek. Tako zmaj Vurko na vurberških točkah pozdravi zobobol. Vurberk je že od nekdaj čudežen kraj … Skozi svojo popotovanje po domačih krajih mlada junaka odkrivata dupleško ustno izročilo. Kdo so bile vurberške čarovnice in kdo kunštne žene. V pravljici so zapisane zgodbe o kunštnih ženah, ki še niso bile nikoli zapisane in so del naše kulturne krajevne dediščine. Že z naslednjimi rodovi utegnejo iti v pozabo. Tako pa dobivajo novo podobo in živijo naprej v obliki pravljice o hudomušnih raziskovanjih malega dečka in njegovega bajeslovnega prijatelja zmaja Vurka. Ko mlada junaka tekata ob Dravi, spoznavata tudi druge krajevne posebnosti. Od kod na primer izhaja ime kraja Duplek. Svoje potovanje zaključita na splavu, ko sta šla po sledovih dupleških flosarjev in legend o dravskem povodnem možu.
Tudi ime malega zmaja ima pomenljivo ime: Vurko – Vurberk – nekoč Wurmberg. Zmaj Vurko je rumeno modre barve, kar ga povezuje z občino Duplek.
1. ZASNOVA PROJEKTA
Na podlagi izdane pravljice, je bil zasnovan širši projekt:
OTROŠKI KULTURNO – UMETNIŠKI FESTIVAL »VURKO FEST«, ki se bo odvijal 12. junija (sobota) s pričetkom ob 14. 00 uri.
1. Pod okriljem Občine Duplek, vodilnega partnerja projekta Vurko fest, so v polnem teku: aktivnosti obnove prireditvenega odra in sanitarij na gradu Vurberk, izdelava aplikacije za outdoor igro »unlock grad Vurberk« in izdelana je nova maskota Dupleka »zmajček Vurko«.
2. Partnerji projekta Osnovna šola Duplek in Osnovna šola Korena, v sodelovanju z Gledališkim društvom Vurberk in Hišo vin Kokol pripravljamo kulturno umetniške vsebine, ki vam jih bomo predstavili na Vurko festu:
– Otroško gledališko predstavo »Aleksander in vurberški zmaj«, kjer bodo zaigrali učenci gledališkega kluba OŠ Duplek, v sodelovanju s gledališkim društvom Vurberk. Pele bodo učenke izbirnega predmeta »glasbeni projekt« OŠ Duplek.
– Ustvarjalo se bo v likovno-kreativno-ustvarjalnih delavnicah za otroke.
– Okoli gradu se bo lahko igralo in tekmovalo z igrami, katerih avtorji so učenci obeh šol. Izdelali so jih v okviru tehniških dni.
– Neposredno, na samem dogodku, bomo lahko občudovali tekmovanje v izdelavi oblek iz papirja in poslikavi obrazov, kjer se bodo pomerili učenci izbirnega predmeta »likovno snovanje« obeh šol. Na podlagi ocenjevanja strokovne žirije, se bodo potegovali za glavno nagrado »Vurko festa«.
– zaplesala bo otroška folklorna skupina OŠ Korena.
– V kulturni dvorani Vurberk (pod gradom) bo na ogled razstava likovnih del učencev OŠ Duplek in OŠ Korena, s področja kiparstva, slikarstva, risanja in prostorskega oblikovanja.
– V okviru literarno likovnega natečaja na temo basen in ilustracija, bodo podeljene prve tri nagrade v obeh kategorijah sodelovanja.
– Gostili bomo avtorico obeh pravljic dr. Bredo Mulec in avtorja ilustracij, Vanja Flis. Originale ilustracij si boste lahko ogledali.
– Hiša vin Kokol pripravlja delavnico, kjer se boste lahko preizkusili v peki piškotov zmajčkov, iz moke grozdnih pečk. Piškoti bodo še slajši, če jih boste potopili v Kremko sladoled.
– Prvič bo luč svetlobe ugledal zmajček Vurko, kot prva uradna maskota občine Duplek in njen nov prepoznaven znak, ter outdoor igra »unlock grad Vurberk«, skozi katero boste spoznali zgodovinske in naravne danosti območja Vurberk.
2. NAMEN VURKO FEST-a
Dr. Breda Mulec in Vanja Flis sta bivša učenca OŠ Duplek in OŠ Korena. Oba uspešno, vsak na svojem področju, ustvarjata v Ljubljani. Njuna srčna želja je, prispevati k ohranitvi kulturne dediščine v njunem rodnemu kraju (Občini Duplek) in mladim vzpodbuditi željo po kreativnosti in ustvarjalnosti, dobrem medsebojnem, medgeneracijskem povezovanju in timskemu delu.
Oblika medgeneracijskega povezovanja poveže ljudi, da skupaj opravijo smiselne in za vse dobre dejavnosti, te pa izboljšajo medsebojno razumevanje in medsebojno spoštovanje generacij. Prispevajo k izgradnji trdnejših in bolj povezanih skupnosti.
VURKO FEST je projekt, ki vključuje medgeneracijske dejavnosti, kjer se lahko starejši in mlajši, ki se sicer morda sploh ne bi srečali, spoznajo in vodijo skupne dejavnosti, doživijo povezovanje, počnejo stvari skupaj na pozitiven in ustvarjalen način ter s tem premostijo kulturne, družbene, institucionalne pa tudi arhitekturne ovire.
Projekt aktivno soustvarjamo učenci in učitelji OŠ Duplek, OŠ Korena, podružnici Dvorjane in Žitečka vas, vzgojiteljice in otroci vrtcev, Občina Duplek, Gledališko društvo Vurberk in Hiša vin Kokol, k sodelovanju pa smo povabili tudi lokalna društva in obrtnike.
Naša skupna želja je, promovirati svoj rodni kraj s tako izjemno bogato kulturno dediščino, izobraziti najmlajše o našem ljudskem izročilu in krajevnih posebnostih. Marsikdo ne pozna dejstva, da nekateri najvidnejši strokovnjaki postavljajo Vurberk za osrednje mitološko središče Slovenije.
Sredstva za sofinanciranje izvedbe projekta je dodelilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), podukrepa 19.2 »Podpora za izvajanje operaciji v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost.

VEČ NA: https://www.facebook.com/Vurko-fest-101691568758683